FÅ STYR PÅ RENTERNE I DIN ÅRSOPGØRELSE – DET KAN BETALE SIG!

Langt de fleste danskere har allerede fået adgang til deres årsopgørelse og de ”heldige” som skal have tilbagebetalt overskydende skat, har netop fået pengene indbetalt på kontoen. Men der er god grund til at tjekke årsopgørelsen en ekstra gang, da ikke alle renter indberettes automatisk.

 

Når vi modtager årsopgørelsen fra SKAT er de fleste af os vant til, at alle beløbene på årsopgørelsen er automatisk indberettet. Men der er grund til at være opmærksom på den netop modtagne årsopgørelse og tjekke om alle renter – såvel renteindtægter som -udgifter – er korrekt medtaget.

 

Renteindtægter

Hvis du f.eks. har et selskab og har indskudt penge i dit selskab på en mellemregning skal denne forrentes. Renten vil for selskabet være en fradragsberettiget udgift. Som aktionær skal man selv selvangive denne rente, som en renteindtægt. Renten skal medtages i rubrik 39. Beløbet er således et af de beløb som ikke automatisk indberettes til SKAT.

 

På samme måde skal renter på f.eks. private udlån selvangives som renteindtægter.

 

Tilsvarende gælder hvis man f.eks. modtager et kautionsvederlag fra dit selskab, hvis man personligt har kautioneret for selskabet kreditfaciliteter. Dette kautionsvederlag vil ligeledes for selskabet være en fradragsberettiget udgift, og på den personlige selvangivelse skal dette beløb selvangives i rubrik 39.

 

Udlån i familieforhold kan foretages uden tilskrivning af renter, og i disse tilfælde skal der selvsagt ikke ske indberetning til SKAT.

 

Renteudgifter

Der kan også være en række renteudgifter, som du selv skal sørge for at få med på din årsopgørelse. Det kan f.eks. være nogle af følgende situationer:

  • Private lån (tilsvarende renteindtægterne som nævnt ovenfor). Der kan være tale om lån fra familie eller venner mv. hvor der er aftalt en rente. De renter gives der skattemæssigt fradrag for, og de skal også angives manuelt.
  • I forbindelse med f.eks. låneomlægning kan der være betalt garantiprovision til kreditforeningen. Denne garantiprovision indberettes heller ikke automatisk. Der er dog fradrag for denne, og man skal derfor selv opgive beløbet til SKAT.
  • Tilsvarende gælder for visse stiftelsesprovisioner. Der er dog særregler på dette område, hvor der alene gives fradragsret for stiftelsesprovision på lån med en løbetid på under to år. Der er under disse betingelser fradrag for denne, men man skal selv sørge for at selvangive beløbet til SKAT.
  • Har man en ejerlejlighed og der er optaget fælleslån i ejerforeningen, kan renterne på disse lån også under visse betingelser kunne fradrages. Disse beløb skal ligeledes manuelt medtages.
  • Har man f.eks. handlet bolig kan der også være opgjort renter på den udarbejdede refusionsopgørelse. Disse renter indberettes heller ikke automatisk til SKAT, og man skal derfor selv sørge for at få dem oplyst til SKAT.
  • Der kan også være andre tilfælde, hvor renter ikke automatisk indberettes. Det kan f.eks. være på lån hvor der er flere end to låntagere.

 

Fælles for ovenstående situationer er, at man selv skal selvangive disse til SKAT. Ovenstående renteudgifter skal medtages i rubrik 44 på selvangivelsen.

 

Har du allerede fået dannet en årsopgørelse kan man på borger på SKAT.dk selv rette årsopgørelsen og indsætte henholdsvis renteindtægter og -udgifter.

 

Har du spørgsmål, eller er du i tvivl om dine renter er korrekt medtaget?


Kontakt os – vi hjælper dig gerne med at få overblikket og sikre, at alt er korrekt indberettet.

Vores kompetencer spænder bredt 
– skal vi også rådgive dig?

Se vores ydelser

cta ikon
bubble