Stiller en hovedaktionær kaution for selskabets gæld, skal der fastsættes og beskattes en kautionspræmie. Dette kan være attraktivt rent skattemæssigt, da kautionspræmier beskattes som kapitalindkomst – ligesom det gør sig gældende, hvis en hovedaktionær har et indlån hos sit selskab, hvoraf denne modtager renteindtægter.
Hvad er en kautionspræmie
En kautionspræmie er den betaling, som en kautionist – f.eks. en hovedaktionær – har krav på at modtage, når denne stiller personlig kaution for sit selskabs gæld. Kautionspræmien er dermed en betaling for den risiko, kautionisten påtager sig. Og det ses ofte, at en hovedaktionær bliver pålagt at kautionere personligt overfor eksempelvis selskabets bank, såfremt selskabet skal optage et banklån. Men der kan også forekomme kautionsforpligtelser for en hovedaktionær i aftaler med dennes selskabs leasinggivere, realkreditinstitutter eller leverandører mv. Det er altid en god ide at være særlig opmærksom i aftalevilkår med selskabets lån- og kreditgivere ift., om der er inkorporeret en kautionsaftale deri. Og såfremt der er; huske kautionspræmien.
Skal der beregnes en kautionspræmie
Stiller en hovedaktionær kaution for sit selskabs gæld, skal der reelt beregnes en kautionspræmie, da det efter skattelovgivningen er et krav, at transaktioner mellem interesseforbundne parter, skal ske efter armslængdeprincippet, hvilket vil sige, at det skal ske på markedsmæssige vilkår.
Derfor vil det også som oftest skattemæssigt være et krav, at der skal beregnes en kautionspræmie, hvis der er en reel risiko.
Hvordan fastsættes en kautionspræmie
Fastsættelse af en kautionspræmie skal ske ud fra kautionens aktualitet, relevans og ud fra en risikobetragtning på engagementet. Typisk fastsættes kautionspræmien som en procentdel af den kautionerede hæftelse i form af restgælden i perioden.
Kautionspræmier ses typisk at ligge mellem 0,5 % og 2 %, men kan i særlige tilfælde være højere eller lavere, hvilket eksempelvis ses af en afgørelse fra Landsskatteretten fra december 2024, hvor den er fastsat til 4 % ved høj risiko og manglende alternativer (kaution uden anden sikkerhed), mens den for kaution på et realkreditlån, hvor realkreditinstituttet også havde sikkerhed i fast ejendom, kun blev fastsat til 0,25 %.
Skattemæssig behandling af kautionspræmier – den attraktive del
For en hovedaktionær, der stiller kaution for sit selskabs gæld, og hvor der er fastsat en markedsmæssig kautionspræmie, skal denne præmie beskattes som kapitalindkomst, hvilket typisk er gunstigt for hovedaktionæren, da beskatningen som kapitalindkomst er lavere end beskatningen af løn og udbytte. Konkret udgør beskatning af kapitalindkomst mellem ca. 25 % og 42 %, afhængigt af øvrige kapitalindtægter og -fradrag. I tilfælde hvor hovedaktionæren har negativ kapitalindkomst, eksempelvis som følge af private renteudgifter, kan beskatningen af kautionspræmien være helt ned til 25 %, hvilket gør det til en relativt skattemæssigt billig udbetalingsform.
Samtidig har selskabet som udgangspunkt fradragsret for den udbetalte kautionspræmie, forudsat at den er korrekt dokumenteret og på markedsmæssige vilkår.
Derfor er kautionspræmier attraktive ud fra et rent skattemæssigt aspekt, så længe der sker udbetaling fra selskabet.
Skattemæssig behandling af kautionspræmier – bagsiden
I visse tilfælde kan manglende beregning og betaling af en kautionspræmie få væsentlige skattemæssige konsekvenser for en hovedaktionær. Skattemyndighederne kan nemlig foretage en skønsmæssig fastsættelse (fiksering), som typisk medfører følgende:
- Hovedaktionæren bliver beskattet af en fiktiv kautionspræmie som kapitalindkomst
- Selskabet opnår fradrag for den fiktive kautionspræmie
- Selskabet beskattes samtidig af præmien som et tilskud, idet der ikke er sket betaling
Denne fremgangsmåde kan blive dyr, især hvis selskabet senere går konkurs, da hovedaktionæren så aldrig modtager betaling trods beskatning. Og der vil ikke være skattemæssigt fradrag for hovedaktionæren for dennes tab.
Formalia ift. indgåelse af kautionspræmieaftaler
Der er efter selskabslovens regler krav til, at en aftale mellem en hovedaktionær og dennes selskab dokumenteres, hvorfor der skal udarbejdes en skriftlig aftale om kautionspræmier, hvoraf der skal fremgå, hvornår der skal beregnes og udbetales kautionspræmie, hvordan kautionspræmien skal fastsættes mv.
Indberetning til SKAT af kautionspræmier
En kautionspræmie skal indberettes på TastSelv Privat af hovedaktionæren selv. Det er altså ikke en oplysning, som SKAT automatisk får oplysning om. Konkret skal kautionspræmier indberettes i rubrik 39 i oplysningsskemaet/selvangivelsen.
Hovedaktionæren skal ligeledes medtage oplysning om kautionspræmier i skema 04.021 om kontrollerede transaktioner.